Wyznacz dziedzinę funkcji.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kacperus98
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2016, 21:42
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Wyznacz dziedzinę funkcji.

Post autor: kacperus98 »

\(y=arccos \frac{2-x}{3}-arctgx^2\)

\(-1 \le \frac{2-x}{3} \le 1\)


\(-3 \le 2-x\)
\(x-5 \le 0\)
i
\(2-x \le 3\)
\(x+1 \ge 0\)

\(x \in [-1;5]\)

2) i teraz dziedzina z \(arctgx^2\) to chyba \(x \in \rr\) tak?
Funkcji cyklometrycznych nigdy nie miałem więc nie wiem czy tak się to rozwiązuje.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

dobrze sobie poradziłeś :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ