Zapisz w postaci iloczynu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Zapisz w postaci iloczynu

Post autor: angela128 »

Zapisz w postaci iloczynu
a)\(1+cos \alpha\)
b) \(sin \alpha +cos \alpha\)
C) \(1-4sin^2 \alpha\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)b)przejdź na kąt \(\frac{ \alpha }{2}\)
c) wzór na różnicę kwadratów
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a) albo zapisz 1 jako cos 0 i skorzystaj ze wzoru na sumę cosinusów
b) podobnie jak a
c) "rozmienisz na jeszcze drobniejsze" niż to co podpowiada kerajs korzystając z pomysłu a)
ODPOWIEDZ