Wykaż ze trygonometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
angela128
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 227
Rejestracja: 07 wrz 2010, 18:32
Podziękowania: 91 razy

Wykaż ze trygonometria

Post autor: angela128 »

Wykaż, że
\(cos20^ \circ =cos 40^ \circ +cos 80^ \circ\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wykaż ze trygonometria

Post autor: eresh »

angela128 pisze:Wykaż, że
\(cos20^ \circ =cos 40^ \circ +cos 80^ \circ\)
\(\cos 40^{\circ}+\cos 80^{\circ}=2\cos\frac{40^{\circ}+80^{\circ}}{2}\cos \frac{40^{\circ}-80^{\circ}}{2}=2\cos 60^{\circ}\cos (-20^{\circ})=2\cdot\frac{1}{2}\cdot \cos 20^{\circ}=\cos 20^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ