Nierównośc trygonometryczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
odirek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lis 2017, 15:27
Płeć:

Nierównośc trygonometryczna

Post autor: odirek »

Prosze o pomoc z tymi nierównościami
sin2x<1/2
cos^2x>=1
tg^2x>1
IsinxI>IcosxI
1/2<2+sinx-cosx<7/2
cos4x+2cos^2x>=1
arcsin(cos(x+pi/2))>0
arctgx^2>pi
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Nierównośc trygonometryczna

Post autor: radagast »

odirek pisze:Prosze o pomoc z tymi nierównościami
sin2x<1/2
\(\sin 2x< \frac{1}{2}\)
zacznijmy od narysowania lewej strony i prawej nierówności tj wykresów funkcji: \(y=\sin 2x\) oraz \(y= \frac{1}{2}\)
ScreenHunter_1947.jpg
ScreenHunter_1947.jpg (30.2 KiB) Przejrzano 1282 razy
Co widzimy ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Nierównośc trygonometryczna

Post autor: radagast »

odirek pisze: cos^2x>=1
To jest nieco mniej pracochłonne: co można powiedzieć o wartościach funkcji \(y=\cos^2x\) ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Nierównośc trygonometryczna

Post autor: radagast »

odirek pisze: tg^2x>1
To (i trzy następne) proponuję zrobić tak jak pierwsze: zacznij od rysunku.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Nierównośc trygonometryczna

Post autor: radagast »

odirek pisze: arcsin(cos(x+pi/2))>0
arctgx^2>pi
funkcje cyklometryczne są monotoniczne
ODPOWIEDZ