Liga Zadaniowa kl II gimnazjum

Zadania konkursowe i olimpijskie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
caarolina
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 cze 2012, 22:53
Płeć:

Liga Zadaniowa kl II gimnazjum

Post autor: caarolina »

Oblicz, ile jest równy podany iloczyn oraz oblicz sumę cyfr tego iloczynu:

a) (66...6) * (33...3) (każda liczba ma po 10 cyfr)
b) (44...4) * (55...5) (pierwsza liczba ma 20 cyfr, a druga 10 cyfr)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu, zupełnie nie mam pomysłu na to zadanie...
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a) ile jest 6 razy 3 :?:
b) ile to 4 razy 5 :?:
plus działania na potęgach 10
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(6 \cdot 3=18\)
\(66 \cdot 33=2\ 178\)
\(666 \cdot 333=221\ 778\)
\(6\ 666 \cdot 3\ 333=22\ 217\ 778\)
\(66\ 666 \cdot 33\ 333=2\ 222\ 177\ 778\)
...
\(6\ 666\ 666\ 666 \cdot 3\ 333\ 333\ 333=22\ 222\ 222\ 217\ 777\ 777\ 778\)
ODPOWIEDZ