Ruch kuli

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Miles777
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 lis 2017, 17:12
Płeć:

Ruch kuli

Post autor: Miles777 »

Prędkość kuli o masie m = ½ kg poruszającej się prostoliniowo jest zależna od czasu w
następujący sposób: V(t) = ½ t2 +2t - 3.
a) Podaj równanie siły działającej na kulę,
b) Średnią prędkość w czasie ruchu kuli.
c) Oblicz całkowitą pracę wykonaną przez siłę napędową,
d) Oblicz pracę tej siły w drugiej sekundzie ruchu
W przykładzie a) wyszło mi F(t)= \frac{1}{2}+1
Czy średnia prędkość to będzie Vśr= \int_{0}^{t2}dV(t)dt ? gdzie t2 to miejsce zerowe funkcji prędkości?
Praca całkowita to po prostu będzie: W= \int_{}^{} F(t)*V(t)dt ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

F = 0,5 N
zapisuj wzory w LaTEXie :!: viewtopic.php?f=21&t=12615
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ