Granica [0/0]

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mleczko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 paź 2017, 11:52
Płeć:

Granica [0/0]

Post autor: mleczko »

Hej!
Mam tu taką funkcję
Obrazek

i próbuję obliczyć z niej granicę przy \[x \to - \infty\]

Udało mi się to zrobić tylko z de L'Hospitala i wychodzi mi 1, ale z wykresu funkcji(online) i kalkulatora wynika, że powinno być \[+ \infty\]

Proszę o pomoc :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Mi także wychodzi 1.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

istotnie:\(\Lim_{x\to - \infty } \frac{\arcctg x -\pi}{\ln(1+ \frac{1}{x}) }=1\)
ale \(\Lim_{x\to \infty } \frac{\arcctg x -\pi}{\ln(1+ \frac{1}{x}) }=- \infty\) i nie jest granicą typu \(\frac{0}{0}\)
ScreenHunter_1935.jpg
ScreenHunter_1935.jpg (30.49 KiB) Przejrzano 1272 razy
ODPOWIEDZ