rozwiąż równanie macierzowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: ewelka-6 »

\(X*A=B\)
\(A=\begin{bmatrix}-1&1\\3&-4 \end{bmatrix}\)
\(B=\begin{bmatrix}-2&-1\\3&4 \end{bmatrix}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(A=\begin{bmatrix}-1&1\\3&-4 \end{bmatrix}\)
\(B=\begin{bmatrix}-2&-1\\3&4 \end{bmatrix}\)
\(X=\begin{bmatrix}a&b\\c&d \end{bmatrix}\)

stąd:
\(\begin{cases} -a+3b=-2\\a-4b=-1\\-c+3d=3\\c-4d=4\end{cases}\)
dalej sam
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

nie kumam tego byś móg rozpisać to bardziej ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A jak się mnoży macierze ?
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

to A x B i wtedy co dalej ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

nie AxB tylko XxA (mnożymy "wiersz" x "kolumna")
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Post autor: ewelka-6 »

ale x jest nie znane pomoz ja umiem mnozyc jak mam liczby a nie umiem odszukiwac ich
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

popatrz wyżej , ja zapisałam jak wygląda X. Masz 4 niewiadome: a,b,c,d - należy je znaleźć. W tym celu zapisuję układ równań. Równanie macierzowe nie jest niczym innym jak układem równań liniowych :)
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Re: rozwiąż równanie macierzowe

Post autor: ewelka-6 »

nadal nie kumam tego
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Z dwóch pierwszych równań obliczysz a i b
\(a=3b+2\\a=4b-1\\4b-1=3b+2\\b=3\\to\\a=3 \cdot 3+2=11\)
Pozostałe dwa równania i obliczysz c oraz d
\(\begin{cases} c=3d-3\\c=4+4d\end{cases}\\4+4d=3d-3\\d=-7\\c=-21-3=-24\)

\(X= \begin{bmatrix} 11\;\;\;\;\;3\\-24\;\;-7\end{bmatrix}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ