Procenty

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nieznajoma_88
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 01 paź 2009, 16:37
Podziękowania: 41 razy

Procenty

Post autor: nieznajoma_88 »

Oblicz ile szklanek wody należy dolać do 2 szklanek octu 10% by otrzymać ocet 2%
...Miłość w naszych czasach nie istnieje trzeba robić melanż i się nie przyzwyczajać nie?:)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

x-objętość octu w roztworze
y - ilość szklanek czystej wody
\(0,1= \frac{x}{2}
x=0,2
0,02= \frac{0,2}{2+y}
0,02y=0,2-0,04
y=8\)

8 szklanek wody
ODPOWIEDZ