Jednostki

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Jednostki

Post autor: wsl1993_ »

Jest funkcja, która zmienia się logarytmicznie np.
\(Z=log_{10} (ax+b)\), gdzie \(a\) i \(b\) są stałymi. W tabeli posiadam wartości \(Z\) i \(x\) otrzymane z pomiarów (podane w określonych jednostkach fizycznych).
Zadaniem było przekształcenie funkcji do postaci liniowej, które ostatecznie wygląda tak:
\(10^Z=ax+b\), a następnie wyznaczenie wartości \(a\) i \(b\) (regresja liniowa-metoda najmniejszych kwadratów).
Pytanie jest takie, czy po przekształceniu funkcji do postaci liniowej, ulegnie zmianie jednostka parametru \(10^Z\) ?
Np. w tabeli jednostką Z są kilometry. Czy jednostką \(10^Z\) też będą kilometry? Jeżeli nie, to jaka to będzie jednostka ? \(10^{km}\) (wydaje się trochę bez sensu).
Moim zadaniem jest narysowanie wykresu funkcji postaci \(10^Z=ax+b\), z tym, że nie wiem jaka jednostka będzie na osi pionowej (tam, gdzie są wartości \(10^Z\)).
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Już sam log nie powinien mieć jednostek, to tylko sprawdzanie liniowej zależności pomiędzy seriami liczb. Ja bym te km zamienił na m.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ