długosc odcinka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 173
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

długosc odcinka

Post autor: inter »

Niech ABCD bedzie czworokatem takim ze ∠ABC = ∠ADC = 90º oraz ∠BCD > 90º. Niech P będzie
wewnatrz ABCD tak ze BCDP jest równoległobokiem, oraz AP przecina BC w punkcie M.
Wyznacz AM, jeśli BM = 2, MC = 5, CD = 3.
ODPOWIEDZ