suma długości przekątnych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

suma długości przekątnych

Post autor: snowinska91 »

Suma długości przekątnych rombu (rysunek poniżej) ile wynosi?
Załączniki
z2.jpg
z2.jpg (6.52 KiB) Przejrzano 1348 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P=2,5\cdot (2\cdot 1,2)=6\)
e,f - długości przekątnych
\(P=\frac{ef}{2}\\
6=\frac{ef}{2}\\
ef=12\)


\((0,5e)^2+(0,5f)^2=(2,5)^2\\
0,25e^2+0,25f^2=6,25\\
e^2+f^2=25\\
(e+f)^2-2ef=25\\
(e+f)^2-24=25\\
(e+f)^2=49\\
e+f=7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

a skąd się wzięło w 4 linijce od dołu -2ef?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

snowinska91 pisze:a skąd się wzięło w 4 linijce od dołu -2ef?
ze wzoru skróconego mnożenia

\((e+f)^2-2ef=e^2+2ef+f^2-2ef=e^2+f^2\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ