funkcja liniowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lukaszkomorniczak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:33
Płeć:

funkcja liniowa

Post autor: lukaszkomorniczak »

Znajdź równania funkcji lioniowej spełniające nastepujące warunki:
a)przecina oś X, gdy x=4 oraz oś Y , gdy y=2
b) przechodzi przez punkt o współrzednych (4,-2) i przecina oś Y w miejscu -4
c)o współczynniku kierunkowym równym 3 i przecina oś X w miejscu równym -2
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: funkcja liniowa

Post autor: eresh »

lukaszkomorniczak pisze:Znajdź równania funkcji lioniowej spełniające nastepujące warunki:
a)przecina oś X, gdy x=4 oraz oś Y , gdy y=2
b) przechodzi przez punkt o współrzednych (4,-2) i przecina oś Y w miejscu -4
c)o współczynniku kierunkowym równym 3 i przecina oś X w miejscu równym -2

a)
prosta przechodzi przez punkty (0,2) i (4,0)
\(y=ax+b\\
y=ax+2\\
0=4a+2\\
4a=-2\\
a=-\frac{1}{2}\\
y=-\frac{1}{2}x+2\)


b)
\(y=ax-4\\
-2=4a-4\\
2=4a\\
a=\frac{1}{2}\\
y=\frac{1}{2}x-4\)


c)
\(y=3x+b\\
0=3\cdot (-2)+b\\
b=6\\
y=3x+6\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ