prawdziwa równośc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

prawdziwa równośc

Post autor: snowinska91 »

Sprawdź, czy dla dowolnego kąta alfa należącego do przedziału (0 stopni, 90 stopni) prawdziwa jest równość \(cos^2 \alpha · (tg^2 \alpha +1)=1.\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\cos^2\alpha(\tg^2\alpha +1)=\cos^2\alpha\cdot \tg^2\alpha+\cos^2\alpha=\cos^2\alpha\cdot\frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}+\cos^2\alpha=\sin^2\alpha+\cos^2\alpha =1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ