Prawdopodobieństwo rzutu kostką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Qbaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 15 sty 2013, 19:39
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo rzutu kostką

Post autor: Qbaaa »

Oblicz prawdopodobieństwo tego,że rzucając trzema kostkami do gry otrzymamy szóstkę na jednej (obojętnie której) kostce, jeżeli wiadomo że na ścianach dwóch pozostałych kostek wypadły różne liczby oczek nie równe 6.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\overline{\overline{\Omega}}=6^3\\
\overline{\overline{A}}=3\cdot 5\cdot 4=60\\
P(A)=\frac{60}{6^3}=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
GATSBY
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 03 sie 2017, 12:43

Re:

Post autor: GATSBY »

eresh pisze:\(\overline{\overline{\Omega}}=6^3\\
\overline{\overline{A}}=3\cdot 5\cdot 4=60\\
P(A)=\frac{60}{6^3}=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}\)
skąd wziąłeś tak dużą ilość zdarzeń (A)? skoro tylko na jednej kostce z pośród wyrzuconych ma być 6, to nie przedstawia się to w ten sposób A= (6, sth, sth), A=(sth,6, sth), A=(sth,sth,6) i moc zdarzenia nie jest równa 3? - przepraszam że się tak wtrącę, bo również dopiero zaczynam uczyć się prawdopodobieństwa...
ODPOWIEDZ