POmocyy 2 zadanka sinusy cosinusyyy

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lipka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 16 wrz 2017, 00:02
Podziękowania: 5 razy

POmocyy 2 zadanka sinusy cosinusyyy

Post autor: lipka »

Witam, bardzo proszę o pomoc, cokolwiek inaczej nie zdam jutro :( :oops: :oops: :oops:
zadania:
1. Oblicz sin 72 + 2cos 11=
oblicz sin^45 +3cos120=

2. wyznacz \alpha i \beta gdy
a)sin beta =0,8734 b) cos alpha =0,241 c) tg beta = 0,7
radagast
Guru
Guru
Posty: 17554
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

przepisz to uważnie !
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: POmocyy 2 zadanka sinusy cosinusyyy

Post autor: eresh »

lipka pisze:
2. wyznacz \alpha i \beta gdy
a)sin beta =0,8734 b) cos alpha =0,241 c) tg beta = 0,7
wystarczy odczytać z tablic
\(\sin\beta = 0,8734\So\;\;\beta\approx 61^{\circ}\\
\cos\alpha = 0,241\So\;\;\alpha\approx 76^{\circ}\\
\tg\beta=0,7\So\;\;\;\beta\approx 35^{\circ}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: POmocyy 2 zadanka sinusy cosinusyyy

Post autor: eresh »

lipka pisze: oblicz \(\sin^245^{\circ} +3\cos120^{\circ}=\)

\(\sin^2 45^{\circ}+3\cos 120^{\circ}=(\frac{\sqrt{2}}{2})^2+3\cdot (-\cos 60^{\circ})=\frac{2}{2}-\frac{3}{2}=-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
lipka
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 16 wrz 2017, 00:02
Podziękowania: 5 razy

Post autor: lipka »

w załączniku zdjęcie
Załączniki
matma.jpg
matma.jpg (40.72 KiB) Przejrzano 1347 razy
ODPOWIEDZ