Odległość w parsekach

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
VirtualUser
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Odległość w parsekach

Post autor: VirtualUser »

Parsek jest to odległość do ciała niebieskiego taka, że kąt paralaksy heliocentrycznej jest równy jednej sekundzie kątowej \(( \alpha = 1'' )\). Oblicz tę odległość w jednostkach astronomicznych
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

\(1 \ pc = 2,06 *10^5 AU\) zastosuj przybliżenie \(tg\ \alpha \approx \alpha\) jeżeli \([\alpha]\) = rad
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ