Diabelski przekrój czworościanu foremnego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Diabelski przekrój czworościanu foremnego

Post autor: poetaopole »

Jeszcze raz NAJTRUDNIEJSZE ZADANIE ZE STEREOMETRII, jakie widziałem z życiu. Nadal nikt nie podał prawidłowego rozwiązania w sieci.
W czworościanie foremnym o krawędzi długości 6 cm poprowadzono przekrój płaszczyzną przechodzącą przez wysokość podstawy i środek krawędzi bocznej niemającej punktów wspólnych z tą wysokością. Oblicz odległość płaszczyzny podstawy od punktu, w którym wysokość ostrosłupa przebija płaszczyznę przekroju.
Odpowiedź brzmi: \(\frac{5}{8} \sqrt{6}\).
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Wszyscy najlepsi wyjechali na wakacje?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Wrócą, czekaj cierpliwie :).
Na tym forum tylko raz nie uzyskałam rozwiązania do umieszczonego zadania. Było to zadanie równoważne twierdzeniu o czterech barwach, które ,jak wiadomo, do dziś nie doczekało się eleganckiego rozwiązania.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Poszukam na wikipedii, co to za zadanie :) o! Pamiętam... kiedyś pisało o tym w "DELCIE".
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a ten wynik to dobry jest ? Wychodzi mi \(\frac{8 }{5}\sqrt{6}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Diabelski przekrój czworościanu foremnego

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1894.jpg
ScreenHunter_1894.jpg (16.69 KiB) Przejrzano 6767 razy
a "na płasko":
ScreenHunter_1895.jpg
ScreenHunter_1895.jpg (9.94 KiB) Przejrzano 6767 razy
I teraz już wszystko widać:
\(PX+XB=2 \sqrt{6}\), bo to wysokość czworościanu o krawędzi 6
\(\frac{PX}{XB}= \frac{2}{3}\), bo trójkąty PSX i BMX są podobne
...
no i z tego właśnie wychodzi \(PX= \frac{4}{5} \sqrt{6}\)

No i nie było tak trudno :)
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Wynik spisałem z odpowiedzi do zadań. Może wkradł im się lapsus, czeski błąd, tzn. zamienili licznik z mianownikiem. To się zdarza. Rano będę analizował Twoje rozwiązanie. Dziękuję.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Re: Diabelski przekrój czworościanu foremnego

Post autor: anka »

radagast pisze: \(PX+XB=4 \sqrt{6}\), bo to wysokość czworościanu o krawędzi 6
\(\frac{PX}{XB}= \frac{2}{3}\), bo trójkąty PSX i BMX są podobne
...
no i z tego właśnie wychodzi \(PX= \frac{8}{5} \sqrt{6}\)

No i nie było tak trudno :)
\(PX+XB=2 \sqrt{6}\)
a z tego rysunku wyjdzie \(PX=\frac{4}{5} \sqrt{6}\)

Wydaje mi się, że tu jest poprawne rozwiązanie:
viewtopic.php?f=21&t=78033
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

No to mamy kłopot... Właśnie... też mi wyszła wysokość czworościanu o połowę mniejsza, ale rozumiem, że to szczegół. Potem bowiem to już CZARNA MAGIA: nie umiem pojąć, jak radagast obliczyła PS, które wyszło jej 2. I dlaczego trójkąty PSX i BMX są podobne (widzę tylko parę kątów wierzchołkowych i nic poza tym). Wytłumaczysz mi RADAGAST?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

poetaopole pisze:No to mamy kłopot... Właśnie... też mi wyszła wysokość czworościanu o połowę mniejsza,
Masz rację zaraz poprawię I będę tłumaczyć dalej :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

trójkąty PSX i BMX są podobne, bo:
jeden z kątów jest wierzchołkowy, a dwa pozostałe są odpowiadające (proste CB i PS są równoległe na podstawie twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Talesa: \(\frac{AS}{SB}= \frac{AP}{PC}\))
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Niestety widzę błąd w swoim rozwiązaniu :(. Ono zakłada , że \(X \in SM\), to nie musi być prawda.
Problem pozostaje więc otwarty. Albo trzeba uzupełnić o dowód tego faktu albo policzyć inaczej.
Jednak trudne to zadanie :lol:
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Pięknie Kerajs :) Geometria analityczna przestrzeni... No dobrze, ważne, że mam już pewność, że wynik w zbiorze zadań dla klas III PAZDRO jest błędny. Puściłem to zadanie również na matematyce.pl. Tam rozpętała się burza. Każdemu wyszedł inny wynik. Ludzie się wymądrzają, wyzywają. Mi się też dostało, ale ja już jestem przyzwyczajony. Cieszę się, że choć RADAGAST potwierdziła, że jest to trudne zadania. Nie bez Kozery zatytułowałem to zadanie DIABELSKIM PRZEKROJEM. Może jak reszta matematyków wróci z wakacji, uda się komuś rozwiązać to zadania metodami zwykłej stereometrii. Rozwiązałem już wszystkie zadania z tego zbioru. Zdecydowaną większość sam, niektóre z Waszą pomocą. To jedno zadanie jednak pozostaje otwarte... Dziękuję za poświęcony czas i trud :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Sorry, skasowałem rozwiązanie zanim napisałeś swój post. Zamieszczam je ponownie wraz z dopisanym drugim rozwiązaniem.
A geometria analityczna to inny od stereometrycznych sposób na uzyskanie odpowiedzi.

Przez R oznaczam promień okręgu opisanego na podstawie ABC czworościanu o wierzchołku S, czyli \(a=R \sqrt{3}\)
\(A=( \frac{-R \sqrt{3} }{2}, \frac{-R}{2},0 ) \\
B=( \frac{R \sqrt{3} }{2}, \frac{-R}{2},0 ) \\
C=(0,R,0)\\
S=(0,0,R \sqrt{2} )\)

Niech C' będzie środkiem AB, a C'' środkiem AS. Wtedy:
\(C'=(0, \frac{-R}{2},0 )\\
C''=(\frac{-R \sqrt{3} }{4}, \frac{-R}{4},\frac{R \sqrt{2} }{2})\)

Równanie płaszczyzny zawierającej przekrój, czyli trójkąt CC'C'':
\(\vec{CC'}= \left[ 0, \frac{-3R}{2},0 \right] \\
\vec{CC''}= \left[ \frac{-R \sqrt{3} }{4}, \frac{-5R}{4},\frac{R \sqrt{2} }{2} \right] \\
\vec{CC'} \times \vec{CC''}= \left[ \frac{-3R^2 \sqrt{2} }{4},0, \frac{-3R^2 \sqrt{3} }{8} \right] \\
\pi \ : \ 2 \sqrt{2}x+ \sqrt{3}z=0\)

A' to spodek wysokości czworościanu spuszczonej z wierzchołka A. p to prosta zawierająca tę wysokość
\(A'=(\frac{R \sqrt{3} }{6}, \frac{R}{6},\frac{R \sqrt{2} }{3})
\vec{AA'}= \left[ \frac{2R \sqrt{3} }{3}, \frac{2R}{3},\frac{R \sqrt{2} }{3} \right] \\
p:\\
\begin{cases} x= \frac{-R \sqrt{3} }{2}+ \frac{2R \sqrt{3} }{3}t\\y= \frac{-R }{2}+ \frac{2R }{3}t\\z= \frac{R \sqrt{2} }{3}t\end{cases}\)

Punkt przebicia płaszczyzny Pi przez prostą p zachodzi dla \(t= \frac{3}{5}\)
Szukana odległość to współrzędna z-et punktu przebicia czyli:
\(z=\frac{R \sqrt{2} }{3} \cdot \frac{3}{5}=\frac{R \sqrt{2} }{5}= \frac{ \frac{a}{ \sqrt{3} } \sqrt{2} }{5}= \frac{a \sqrt{6} }{15} = \frac{6 \sqrt{6} }{15}= \frac{2}{5} \sqrt{6}\)

Co prawda wynik ten (około 0,98) jest różny od podanego w odpowiedziach, jednak tak mi wychodzi. Ponadto książkowy wynik wynoszący około 1,53 jest niemożliwy gdyż odległość punktu A' (punktu P na grafice Radagast) od płaszczyzny podstawy wynosi około 1,63, a punkt przebicia (punkt X na grafice Radagast) jednak jest od niego trochę oddalony.

@ Radagast
Moim zdaniem w zadaniu nie pytają o odległość PX, ale o odległość X od podstawy tetraedru, a więc od odcinka AB.


Istnieje także drugie rozwiązanie wynikające z przebicia krawędzi przekroju wysokością BB':
B' to spodek wysokości czworościanu spuszczonej z wierzchołka B. q to prosta zawierająca tę wysokość
\(B'=(\frac{-R \sqrt{3} }{6}, \frac{R}{6},\frac{R \sqrt{2} }{3})
\vec{BB'}= \left[ \frac{-2R \sqrt{3} }{3}, \frac{2R}{3},\frac{R \sqrt{2} }{3} \right] \\
q:\\
\begin{cases} x= \frac{R \sqrt{3} }{2}- \frac{2R \sqrt{3} }{3}s\\y= \frac{-R }{2}+ \frac{2R }{3}s\\z= \frac{R \sqrt{2} }{3}s\end{cases}\)

Punkt przebicia płaszczyzny Pi przez prostą q zachodzi dla \(s= 1\)
Szukana odległość to współrzędna z-et punktu przebicia czyli:
\(z=\frac{R \sqrt{2} }{3} \cdot 1= \frac{2}{3} \sqrt{6} \approx 1,63\)
To rozwiązanie także jest rożne od książkowego.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Nieśmiałe pytanie do RADAGAST: czy jak już KERAJS pokazał, jak można to zadanie rozwiązać używając geometrii kartezjańskiej w przestrzeni, to nie pomoże to Ci jakoś w rozwiązaniu zadania w geometrii euklidesowej? Przepraszam, że się przyczepiłem do tego zadania jak rzep psiego ogona, ale jest to ostatnie zadanie z całego zbioru zadań PAZDRO, którego nie umiem rozwiązać, a mam chyba nerwicę natręctw, bo jak mi coś brakuje, to czuję się strasznie nieszczęśliwy :) O to samo bym poprosił KERAJSA, ale już nie mam odwagi :)
ODPOWIEDZ