Ostrosłup wycięty z sześcianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Ostrosłup wycięty z sześcianu

Post autor: poetaopole »

Punkty K,L,M są środkami krawędzi AB,BC i BB' sześcianu ABCDA'B'C'D'.
a) Jaką część objętości sześcianu stanowi objętość ostrosłupa KLMB?
b) Wiedząc dodatkowo, że odległość wierzchołka B od płaszczyzny (KLM) jest równa \(\sqrt{3}\), oblicz długość krawędzi sześcianu.
Odpowiedź podręcznika to a) \(\frac{1}{24}\) b) \(3\). Mi nieustannie wychodzi a) \(\frac{1}{48}\) i co za tym idzie b) 6
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ostrosłup wycięty z sześcianu

Post autor: radagast »

poetaopole pisze:Punkty K,L,M są środkami krawędzi AB,BC i BB' sześcianu ABCDA'B'C'D'.
a) Jaką część objętości sześcianu stanowi objętość ostrosłupa KLMB?
b) Wiedząc dodatkowo, że odległość wierzchołka B od płaszczyzny (KLM) jest równa \(\sqrt{3}\), oblicz długość krawędzi sześcianu.
Odpowiedź podręcznika to a) \(\frac{1}{24}\) b) \(3\). Mi nieustannie wychodzi a) \(\frac{1}{48}\) i co za tym idzie b) 6
Dobrze Ci wychodzi.
poetaopole
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 365
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
Podziękowania: 199 razy
Płeć:

Post autor: poetaopole »

Dziękuję. Czyli w PAZDRO mają błąd
kwoch
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 25 lip 2009, 09:19
Podziękowania: 49 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy

Re: Ostrosłup wycięty z sześcianu

Post autor: kwoch »

a=3 jest prawidłowe

Objętośc V=1/48
ODPOWIEDZ