Udowodnij, że równanie...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

Udowodnij, że równanie...

Post autor: takamatematyka »

Udowodnij, że równanie:
\((x+1)^2+(x+2)^2+...+(x+2001)^2=y^2\)
nie ma rozwiązań.

Dziękuję :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

takamatematyka pisze:Udowodnij, że równanie:
\((x+1)^2+(x+2)^2+...+(x+2001)^2=y^2\)
nie ma rozwiązań.

Dziękuję :)
Oczywiście, że równanie ma rozwiązania. Np:
\(x=0 \wedge y= \sqrt{ \frac{2001 \cdot 2002 \cdot 4003}{6} }\)
ODPOWIEDZ