Wielomiany

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Wielomiany

Post autor: kitinap »

Poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia:
a) W(x) = x³+5x²+4x
b) W(x) = x³-8x²+x-8
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomiany

Post autor: eresh »

kitinap pisze:Poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia:
a) W(x) = x³+5x²+4x
\(W(x)=x^3+5x^2+4x\\
W(x)=x(x^2+5x+4)\\
W(x)=x(x+1)(x+4)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wielomiany

Post autor: eresh »

kitinap pisze:Poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia:

b) W(x) = x³-8x²+x-8

\(W(x)=x^3-8x^2+x-8\\
W(x)=x^2(x-8)+(x-8)\\
W(x)=(x-8)(x^2+1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wielomiany

Post autor: korki_fizyka »

kitinap pisze:Poniższe wielomiany rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia:
a) W(x) = x³+5x²+4x
b) W(x) = x³-8x²+x-8
http://matematyka.pisz.pl/strona/121.html
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ