Zad.1 Rozwiąż równanie
a) \(\cos x= -\frac{1}{2}\)
b)\(\sin x= \frac{\sqrt{3}}{2}\)
Zad.2 Napisz równania prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej \(y=-2x+3\) i przechodzących przez punkt \(A(-2,3)\).Sporządź rysunek(bez rysunku przeżyj ale jak się da to super)
Zad.3 Oblicz odległość punktu \(P(2,-3)\) od prostej \(y=2x+5\)
Dziękuje! ^^
Równania i inne, 3 zadania,dziekuje ^^
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równania i inne, 3 zadania,dziekuje ^^
hyde20 pisze:Zad.1 Rozwiąż równanie
a) cos x= -1/2
b) sin x= pierw.z 3 /2
\(\cos x=-\frac{1}{2}\\
x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi\\
x=-\frac{2\pi}{3}+2k\pi, k\in\mathbb{C}\)
\(\sin x=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
x=\frac{\pi}{3}+2k\pi\\
x=\frac{2\pi}{3}+2k\pi, k\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równania i inne, 3 zadania,dziekuje ^^
hyde20 pisze:
Zad.2 Napisz równania prostej równoległej i prostej prostopadłej do prostej y=-2x+3 i przechodzących przez punkt A(-2,3).Sporządź rysunek(bez rysunku przeżyj ale jak się da to super)
równoległa:
\(y=-2(x+2)+3\\
y=...\)
prostopadła:
\(y=\frac{1}{2}(x+2)+3\\
y=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Równania i inne, 3 zadania,dziekuje ^^
hyde20 pisze:
Zad.3 Oblicz odległość punktu P(2,-3) od prostej y=2x+5
\(2x-y+5=0\\
d=\frac{|2\cdot 2-1\cdot (-3)+5|}{\sqrt{2^2+(-1)^2}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę