Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Artegor »

Wśród 32 kostek do gry są 2 kostki, które mają tylko parzyste liczby oczek (2 razy po 2 oczka, 2 razy po 4 oczka i 2 razy po 6 oczek). Wylosowano kostkę, a następnie wykonano 5 rzutów i za każdym razem wypadała parzysta liczba oczek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana kostka miała tylko parzystą liczbę oczek?

Należy zastosować wzór Bayesa? \(P(H|A)= \frac{P(A|H)*P(H)}{P(A)}\)

gdzie H to hipoteza, że wylosowana kostka miała tylko parzystą liczbę oczek, a A to wypadnięcie 5 parzystych oczek pod rząd?


Wyszedł mi wynik \(\frac{32}{47}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

Artegor pisze:Wśród 32 kostek do gry są 2 kostki, które mają tylko parzyste liczby oczek (2 razy po 2 oczka, 2 razy po 4 oczka i 2 razy po 6 oczek). Wylosowano kostkę, a następnie wykonano 5 rzutów i za każdym razem wypadała parzysta liczba oczek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana kostka miała tylko parzystą liczbę oczek?

Należy zastosować wzór Bayesa? \(P(H|A)= \frac{P(A|H)*P(H)}{P(A)}\)

gdzie H to hipoteza, że wylosowana kostka miała tylko parzystą liczbę oczek, a A to wypadnięcie 5 parzystych oczek pod rząd?


Wyszedł mi wynik \(\frac{32}{47}\)
mi też :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Fajowo ^_^
ODPOWIEDZ