wyznaczyc parametr a b

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
parametr
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 20 lut 2010, 15:48

wyznaczyc parametr a b

Post autor: parametr »

Wyznacz wartosci parametrów a i b dla których jedynymi rozwiazaniami równania
x^4 + (a − b)x^3 − (ab + 1)x^2 − (a − b)x + ab = 0
sa˛ liczby x = −1 i x = 1.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podziel w(x) przez (x^2 - 1)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ