funkcja kwadratowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

funkcja kwadratowa

Post autor: snowinska91 »

Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej, jeśli wiadomo,że przyjmuje ona wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x \(\in (-8; -2)\), zaś największą wartością tej funkcji jest \(2 \frac{1}{4}\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Zapisz tę funkcję najpierw w postaci iloczynowej.
snowinska91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 03 sty 2017, 12:36
Podziękowania: 122 razy

Post autor: snowinska91 »

czyli f(x)=a(x+2)(x+8) a dalej?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(q=2\frac{1}{4}\\
p=\frac{-8-2}{2}\\
p=-5\\
f(-5)=2\frac{1}{4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ