Ekstema

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Ekstema

Post autor: Artegor »

Wyznacz ekstrema funkcji:
a) \(f(x,y)=x^2+y^2-32 \ln (xy)\)
b) \(f(x,y)=x^2+x+y^3-3 \ln (x^2y)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

To dosyć schematyczna procedura. Czy napotkałeś jakieś trudności?
Opis schematu znajdziesz tutaj.

a) dwa minima
b) dwa minima
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

w b) te punkty to \(P(1,1)\) i \(P( -\frac{3}{2},1)\) ?
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Jednak zle, juz poprawiłem :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Mi wyszły inne punkty.
Jakie pochodne cząstkowe ci wyszły?
ODPOWIEDZ