oblicz przybliżoną wartość (różniczka zupełna)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
margor
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 11 gru 2016, 20:14
Podziękowania: 3 razy

oblicz przybliżoną wartość (różniczka zupełna)

Post autor: margor »

Za pomocą różniczki zupełnej oblicz przybliżoną wartość wyrażenia \(( \sqrt{99}- \sqrt[3]{127} ) ^{3}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(x_0=100\\
\Delta x=-1\\
y_0=125\\
\Delta y=2\\
f(x,y)=( \sqrt{x} + \sqrt[3]{y} )^3\\
\\
f(x_0+\Delta x,y_0+\Delta y) \approx f(x_0,y_0)+f'_x(x_0,y_0)\Delta x+f'_y(x_0,y_0)\Delta y \approx ....\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ