Pole trapezu:Twierdzenie Talesa.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
O_7855
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2008, 13:41

Pole trapezu:Twierdzenie Talesa.

Post autor: O_7855 »

Oblicz pole zacieniowanego trapezu.
Obrazek
gucwin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 gru 2008, 20:48

Post autor: gucwin »

Trochę nieczytelny jest ten rysunek, do których odcinków odnoszą się liczby 3.6 i 1.5?
O_7855
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2008, 13:41

Post autor: O_7855 »

3,6 do fioletowej lini a 1,5 do granatowej...
Obrazek
gucwin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 11 gru 2008, 20:48

Post autor: gucwin »

Zrobiłam swój rysunek :P
Obrazek
Aby móc skorzystać ze wzoru na pole trapezu P=1/2*(a+b)*h musimy znać długość odcinków DE i EG.
BE/EF=BG/GC , wyznaczyć BG, i dalej EG=BG-BE
BE/DE=BG/AG ->wyznaczyć DE
Koniec zadania.
O_7855
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 12 gru 2008, 13:41

Post autor: O_7855 »

dzięki wielkie:)wyszło;)
szczubel3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:54

Post autor: szczubel3 »

czyli tak?
|EG| = 6
3.6/1.5 = x/2.5
1.5x = 9| : 1.5
x = 6

Nie rozumiem jak obliczyć |DE|
|DE| = ?

3.6/y = 9.6/5.5
9.6y = 19.8 | :9.6
y = 2?
Jak tak zrobię z |DE| to zły wynik mi wychodzi
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

gucwin pisze:Zrobiłam swój rysunek :P
http://img253.imageshack.us/img253/1867/trtrapij5.png
Aby móc skorzystać ze wzoru na pole trapezu P=1/2*(a+b)*h musimy znać długość odcinków DE i EG.
BE/EF=BG/GC , wyznaczyć BG, i dalej EG=BG-BE
BE/DE=BG/AG ->wyznaczyć DE
Koniec zadania.
\(\frac{BE}{EF} = \frac{BG}{GC}\)

\(\frac{3,6}{1,5} = \frac{BG}{2,5}\)
\(BG=6\)

\(EG=BG-BE\)
\(EG=6-3,6\)
\(EG=2,4\)

\(\frac{BE}{DE} = \frac{BG}{AG}\)
\(\frac{3,6}{DE} = \frac{6}{5,5}\)
\(DE = 3,3\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
szczubel3
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 sty 2010, 16:54

Post autor: szczubel3 »

Dzięki Wyszło :)
ODPOWIEDZ