oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

oblicz całkę

Post autor: mela1015 »

Oblicz całkę za pomocą funkcji wymiernych
\(\int \frac{x^3+1}{x^3-x^2} \;dx\)

Mianownik rozłożyłam jako :\(x^2(x-1)\) ale co dalej ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\frac{A}{x} + \frac{B}{x^2} + \frac{Cx+D}{x-1}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: oblicz całkę

Post autor: korki_fizyka »

mela1015 pisze:Oblicz całkę za pomocą funkcji wymiernych
\(\int \frac{x^3+1}{x^3-x^2} \;dx\)

Mianownik rozłożyłam jako :\(x^2(x-1)\) ale co dalej ?
Podziel najpierw wielomiany: \(\frac{x^3+1}{x^3-x^2} = 1 + \frac{x^2+1}{x^2(x-1)}\) i teraz ułamki proste \(\frac{x^2+1}{x^2(x-1)} = \frac{Ax+B}{x^2} + \frac{C}{x-1}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Info o tym jest tutaj.
panb pisze:\(\frac{A}{x} + \frac{B}{x^2} + \frac{Cx+D}{x-1}\)
Zgodnie z tym powinno oczywiście być: \(\frac{A}{x} + \frac{B}{x^2} + \frac{C}{x-1}\)
ODPOWIEDZ