elktrotechnika :P
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ad 1
ciało m wywiera na podłogę windy nacisk, na który składają się 2 siły:
- skierowana do dołu siła ciężkości F1=mg
- skierowana do dołu siła bezwładności wynikająca z ruchu windy F2=ma
Ad 2
rysunek to podstawa:
Fg - siła grawitacji, którą można rozłożyć na 2 składowe:
Fs - siła ściągająca skierowana równolegle do równi
Fn - siła nacisku na równię prostopadła do niej
te 3 siły tworzą trójkąt prostokątny, a kąt między Fg i Fn jest równy alfa
Ft - siła tarcia
Równanie ruchu dla ciała zsuwającego się z równi:
m*a=Fs-Ft
Fs=Fg*sin(alfa)
Ft=fk*Fn (wsp tarcia * siła nacisku)=fk*Fg*cos(alfa)
z tego można obliczyć a
aby wyznaczyć prędkość końcową, musimy najpierw policzyć drogę przebytą przez ciało, korzystając z definicji sinusa:
sin(alfa)=h/s (s - droga, po której zsuwa się ciało)
następnie korzystamy ze wzoru:
s=a*t^2/2, aby wyznaczyć czas zsuwania
i na koniec v=a*t, aby uzyskać prędkość
Ad 1
Znając moc i napięcie odbiornika można policzyć prąd płynący przez przewód aluminiowy ze wzoru P=U*I
Następnie z prawa Ohma (R=U/I) trzeba policzyć maksymalny opór elektryczny przewodu dający 1% spadek napięcia (1%*U) przy przepływie prądu o natężeniu I.
Znając dopuszczalną wartość R przewodu, jego długość i konduktywność materiału można policzyć przekrój S przewodu ze wzoru:
konduktywność=l/(R*S)
Ad 2 (to zadanie jest trochę niejasne dla mnie, bo nie wiadomo jak są złożone okładki - czy tak, że wewnątrz znajduje się jedna czy 2 warstwy izolacji itd., więc tego rozwiązania nie jestem do końca pewna)
Pojemność kondensatora:
A - pole powierzchni okładek kondensatora A=l*b
wystarczy podstawić do wzoru
ciało m wywiera na podłogę windy nacisk, na który składają się 2 siły:
- skierowana do dołu siła ciężkości F1=mg
- skierowana do dołu siła bezwładności wynikająca z ruchu windy F2=ma
Ad 2
rysunek to podstawa:
Fg - siła grawitacji, którą można rozłożyć na 2 składowe:
Fs - siła ściągająca skierowana równolegle do równi
Fn - siła nacisku na równię prostopadła do niej
te 3 siły tworzą trójkąt prostokątny, a kąt między Fg i Fn jest równy alfa
Ft - siła tarcia
Równanie ruchu dla ciała zsuwającego się z równi:
m*a=Fs-Ft
Fs=Fg*sin(alfa)
Ft=fk*Fn (wsp tarcia * siła nacisku)=fk*Fg*cos(alfa)
z tego można obliczyć a
aby wyznaczyć prędkość końcową, musimy najpierw policzyć drogę przebytą przez ciało, korzystając z definicji sinusa:
sin(alfa)=h/s (s - droga, po której zsuwa się ciało)
następnie korzystamy ze wzoru:
s=a*t^2/2, aby wyznaczyć czas zsuwania
i na koniec v=a*t, aby uzyskać prędkość
Ad 1
Znając moc i napięcie odbiornika można policzyć prąd płynący przez przewód aluminiowy ze wzoru P=U*I
Następnie z prawa Ohma (R=U/I) trzeba policzyć maksymalny opór elektryczny przewodu dający 1% spadek napięcia (1%*U) przy przepływie prądu o natężeniu I.
Znając dopuszczalną wartość R przewodu, jego długość i konduktywność materiału można policzyć przekrój S przewodu ze wzoru:
konduktywność=l/(R*S)
Ad 2 (to zadanie jest trochę niejasne dla mnie, bo nie wiadomo jak są złożone okładki - czy tak, że wewnątrz znajduje się jedna czy 2 warstwy izolacji itd., więc tego rozwiązania nie jestem do końca pewna)
Pojemność kondensatora:
A - pole powierzchni okładek kondensatora A=l*b
wystarczy podstawić do wzoru