Równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie trygonometryczne

Post autor: franco11 »

Rozwiąż równanie

\(\sin x+ \sin \frac{\pi }{6}= \sin (x+\frac{\pi }{6})\)
jakubowiczish
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 02 lut 2017, 12:37
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: jakubowiczish »

Zapisz \(sin(x+ \pi/6)\) jako \(sin2( \frac{x+ \pi /6}{2} )\). Dziwny sposób, ale działa.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Proponuję dwa wykresy w jednym układzie współrzędnych:
\(y=sinx+sin{\frac{\pi}{6}}=sinx+\frac{1}{2}\)
Tu jest sinusoida przesunięta o 0,5 do góry.
\(y=sin(x+\frac{\pi}{6})\)
Tu jest sinusoida przesunięta o \(\frac{\pi}{6}\) w lewo.

Punkty wspólne obu krzywych mają iksowe współrzędne:\(x=0\\x=2\pi\\x=-2\pi\\ogólnie\;\\x=2k\pi\;\;i\;\;\;k\in C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Shade
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 lip 2017, 14:25
Płeć:

Post autor: Shade »

Ze wzoru na sumę sinusów:
\(sinx + sin{\frac{ \pi }{6}} = 2sin{\frac{x+ \pi /6}{2}}cos{\frac{x- \pi/6}{2}}\)

Teraz korzystając ze wzoru na sinus podwojonego kąta:

\(sin{x + \frac{ \pi }{6}} = 2sin{ \frac{x+ \pi/6}{2}}cos{ \frac{x+ \pi /6}{2}}\)

Porównujemy:

\(2sin{\frac{x+ \pi /6}{2}}cos{\frac{x- \pi/6}{2}} =2sin{ \frac{x+ \pi/6}{2}}cos{ \frac{x+ \pi /6}{2}}\)

Po skróceniu:

\(cos{\frac{x- \pi/6}{2}}=cos{ \frac{x+ \pi /6}{2}}\)

Przenosimy na jedną stronę i korzystamy ze wzoru na różnicę cosinusów:

\(cos{\frac{x- \pi/6}{2}}-cos{ \frac{x+ \pi /6}{2}} = 0\)

\(-2sin{ \frac{2x}{4}}sin{ \frac{- \pi }{6}}=0\)

Czyli:

\(sin{ \frac{x}{2} } = 0\)
\({\frac{x}{2}} = k \pi\)
\(x = 2k \pi\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

To równanie nie zostało jeszcze poprawnie rozwiązane :(
właściwa odpowiedź to: \(x= \frac{11}{6}\pi+2k\pi\ \vee \ x=2k\pi, \ k \in C\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

@Galen,
obrazek wygląda tak:
ScreenHunter_1833.jpg
ScreenHunter_1833.jpg (27.78 KiB) Przejrzano 3092 razy
a po przybliżeniu:
ScreenHunter_1839.jpg
ScreenHunter_1839.jpg (23.16 KiB) Przejrzano 3091 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

@Shade,
równanie można obustronnie dzielić wyłącznie przez wyrażenia , które nie mają miejsc zerowych.
ODPOWIEDZ