funkcja logarytmiczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
yoana91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 92
Rejestracja: 23 lut 2010, 10:56
Podziękowania: 4 razy

funkcja logarytmiczna

Post autor: yoana91 »

Naszkicuj wykres funkcji \(f(x)=\log _{2} \frac{1}{x ^{2} } \cdot \log _{x ^{2} } (x+2)\) i podaj jej zbiór wartości.

-- 10 mar 2010, o 16:48 --

\(x ^{2} \neq 0\)
\(x ^{2} \neq 1\)
\(x+2>0\)

\(D: x \in (-2;+ \infty ) \backslash \lbrace -1,0,1 \rbrace\)

\(f(x)=\log _{2} \frac{1}{x ^{2} } \cdot \log _{x ^{2} } (x+2)= \log _{2}x ^{-2} \cdot \log _{x ^{2}}(x+2) =-\log _{2}x ^{2} \cdot \log _{x ^{2} }(x+2)=-\log _{2}(x+2)\)

przekształcenia:

\(\log _{2}x \rightarrow \log _{2}(x+2) \rightarrow -\log _{2}(x+2)\)

czy to jest dobrze?

a jaki w takim racie będzie zbiór wartości? bo np, dla x=1 nie da się odczytać dokładnej wartości z wykresu...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Przekształcenia poprawne.
Zbiór wartości y € (-nieskończoność ;+nieskończoność) \ {-1,0,log o podst.2 z liczby(1/3)} ,
krótko R z wyłączeniem trzech elementów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ