Równanie logarytmiczne z parametrem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 09 kwie 2017, 15:08
- Płeć:
Równanie logarytmiczne z parametrem
Dla jakich wartości m równanie:
\(\log _{x-2} (16-x) = m^{2} -4\) ma rozwiązanie ?
\(\log _{x-2} (16-x) = m^{2} -4\) ma rozwiązanie ?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(x-2 > 0\) i \(x-2 \neq 1\) i \(16 - x > 0\) i jazda
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 09 kwie 2017, 15:08
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wyznacz zbiór wartości funkcji.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 09 kwie 2017, 15:08
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Spójrz na wykres funkcji logarytmicznej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 09 kwie 2017, 15:08
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 09 kwie 2017, 15:08
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Jak chcesz obejrzeć wykres \(f(x)= \log _{x-2} {(16-x)}\) to wejdź do https://www.wolframalpha.com/ i wpisz
Plot log [x-2,16-x]
pamietaj ,że \(x \in (2,3) \cup (3,16)\).
Plot log [x-2,16-x]
pamietaj ,że \(x \in (2,3) \cup (3,16)\).
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re:
otóż ma bo masz się zajmować zbiorem wartości funkcji logarytmicznejCassandra19x pisze:Tak sie sklada, ze wykres tej funkcji ma niewiele wspolnego z wykresem funkcji logarytmicznej, gdzie podstawa jest stala
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 09 kwie 2017, 15:08
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Rozwiązanie bez programu graficznego:
\(\log_{x-2}(16-x)=m^2-4\\
D:\\
x \in (2,3) \cup (3,16)\\
\frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}=m^2-4\)
Aby sprawdzić zbiór wartości lewej strony równania należy policzyć granice:
\(\Lim_{x\to 2^+} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{\log14}{- \infty }=0 \\
\Lim_{x\to 3^-} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{\log13}{- 0 }=- \infty \\
\Lim_{x\to 3^+} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{\log13}{+0 }= \infty \\
\Lim_{x\to 16^-} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{- \infty }{\log14 }=- \infty\)
Sprawdzenie monotoniczności lewej strony wykracza poza zakres szkoły średniej, jednak przy uzyskanych granicach nie potrzebujesz jej sprawdzać. Lewa strona w każdym innym punkcie podanej dziedziny (prócz miejsc liczonych granicami) jest ciągła, więc choćby z dwóch ostatnich granic wnioskujesz że zbiorem wartości jest cały zbiór liczb rzeczywistych, a stąd wniosek że dla dowolnej wartości parametru \(m\) podane równanie ma rozwiązanie.
\(\log_{x-2}(16-x)=m^2-4\\
D:\\
x \in (2,3) \cup (3,16)\\
\frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}=m^2-4\)
Aby sprawdzić zbiór wartości lewej strony równania należy policzyć granice:
\(\Lim_{x\to 2^+} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{\log14}{- \infty }=0 \\
\Lim_{x\to 3^-} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{\log13}{- 0 }=- \infty \\
\Lim_{x\to 3^+} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{\log13}{+0 }= \infty \\
\Lim_{x\to 16^-} \frac{\log(16-x)}{\log(x-2)}= \frac{- \infty }{\log14 }=- \infty\)
Sprawdzenie monotoniczności lewej strony wykracza poza zakres szkoły średniej, jednak przy uzyskanych granicach nie potrzebujesz jej sprawdzać. Lewa strona w każdym innym punkcie podanej dziedziny (prócz miejsc liczonych granicami) jest ciągła, więc choćby z dwóch ostatnich granic wnioskujesz że zbiorem wartości jest cały zbiór liczb rzeczywistych, a stąd wniosek że dla dowolnej wartości parametru \(m\) podane równanie ma rozwiązanie.