przesunięcie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 09 gru 2016, 09:59
- Podziękowania: 19 razy
przesunięcie
Wykres funkcji f(x)=2x+1 przesunięto równolegle do osi x i otrzymano wykres g(x)=2x-5. Wykres funkcji przesunięto o ile jednostek?
Re: przesunięcie
Skorzystaj ze wzoru g(x)=f(x-p) + q gdzie mamy wektor V=[p,q]
Wiemy że dwie proste są względem siebie równolegle, q=0 wiesz chyba dlaczego?
gdy już rozwiążesz to proste równanie to wyjdzie ci p=3 i mając wektor odczytasz przesunięcie funkcji f(x).
Wiemy że dwie proste są względem siebie równolegle, q=0 wiesz chyba dlaczego?
gdy już rozwiążesz to proste równanie to wyjdzie ci p=3 i mając wektor odczytasz przesunięcie funkcji f(x).
Re: przesunięcie
P-to przesunięcie w osi X
q-to przesunięcie w osi Y
gdy nie będziesz pewien to zawsze możesz narysować ten układ z prostymi,można z rysunku łatwo odczytać przesunięcie prostej f(x) o wektor V=[p,q]
q-to przesunięcie w osi Y
gdy nie będziesz pewien to zawsze możesz narysować ten układ z prostymi,można z rysunku łatwo odczytać przesunięcie prostej f(x) o wektor V=[p,q]
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: przesunięcie
Najprostszy sposób: narysowac:)milenkar90 pisze:Wykres funkcji f(x)=2x+1 przesunięto równolegle do osi x i otrzymano wykres g(x)=2x-5. Wykres funkcji przesunięto o ile jednostek?
lub inny: współczynnik kierunkowy jest taki sam więc patrzymy na wyrazy wolne,
funkcja f(x) przecina oś OY w punkcie y = 1 natomiast g(x) w punkcie y -5
więc 1-(-5) = 6 jednostek w dół.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl