statystyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
statystyka
podaj przykład zestawu 4 danych których średnia wynosi 10 zas odchylenie standardowe wynosi 3.
(a, b, c, d)- zestaw danych
\(\frac{a+b+c+d}{4}=10\\a+b+c+d=40\)
Przyjmijmy na przykład, że b=c=10. Wtedy a+d=20, czyli d=20-a
\((a-10)^2\cdot\frac{1}{4}+(b-10)^2\cdot\frac{1}{4}+(c-10)^2\cdot\frac{1}{4}+(d-10)^2\cdot\frac{1}{4}=3^2\\(a-10)^2+0^2+0^2+(10-a)^2=36\\2(10-a)^2=36\\(10-a)^2^2=18\\10-a=3\sqrt{2}\\a=10-3\sqrt{2}\\d=10+3\sqrt{2}\)
Przykładowy zestaw danych:
\((10-3\sqrt{2},\ 10,\ 10,\ 10+3\sqrt{2})\)
\(\frac{a+b+c+d}{4}=10\\a+b+c+d=40\)
Przyjmijmy na przykład, że b=c=10. Wtedy a+d=20, czyli d=20-a
\((a-10)^2\cdot\frac{1}{4}+(b-10)^2\cdot\frac{1}{4}+(c-10)^2\cdot\frac{1}{4}+(d-10)^2\cdot\frac{1}{4}=3^2\\(a-10)^2+0^2+0^2+(10-a)^2=36\\2(10-a)^2=36\\(10-a)^2^2=18\\10-a=3\sqrt{2}\\a=10-3\sqrt{2}\\d=10+3\sqrt{2}\)
Przykładowy zestaw danych:
\((10-3\sqrt{2},\ 10,\ 10,\ 10+3\sqrt{2})\)