zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
\(a' = \sqrt{a^2 + 4}\) = ...
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: zadanie
Niech Twój kwadrat ma bok długości \(a\) .
Rysujesz jego obie przekątne ( mają długości \(a \sqrt{2}\) ) ,następnie przez wierzchołki kwadratu rysujesz pary prostych równoległych do przekątnych .
Dostajesz w ich przecięciach cztery nowe punkty , które są wierzchołkami kwadratu o bokach \(a \sqrt{2}\),czyli o polu \(2a^2.\)
Teraz rysujesz przekątne nowego kwadratu ( mają długości \(2a\) ) . Ponownie cztery proste przez wierzchołki nowego kwadratu i równoległe do jego przekątnych. Dostajesz kwadrat o boku \(2a\) i polu żądanym =\(4a^2\)
Rysujesz jego obie przekątne ( mają długości \(a \sqrt{2}\) ) ,następnie przez wierzchołki kwadratu rysujesz pary prostych równoległych do przekątnych .
Dostajesz w ich przecięciach cztery nowe punkty , które są wierzchołkami kwadratu o bokach \(a \sqrt{2}\),czyli o polu \(2a^2.\)
Teraz rysujesz przekątne nowego kwadratu ( mają długości \(2a\) ) . Ponownie cztery proste przez wierzchołki nowego kwadratu i równoległe do jego przekątnych. Dostajesz kwadrat o boku \(2a\) i polu żądanym =\(4a^2\)