Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
kamil2000z
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 mar 2017, 20:21
- Płeć:
Post
autor: kamil2000z »
zad.1
Jeżeli wiadomo, że a+1/a=5 to oblicz a^3+1/a^3
zad.2
Wykaż, że jeżeli a*b<0 to a/b+b/a \le -2
-
sebnorth
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
Post
autor: sebnorth »
1)
\(125 = (a + \frac{1}{a})^3 = a^3 + 3a + \frac{3}{a} + \frac{1}{a^3} = a^3 + 15 + \frac{1}{a^3}\)
\(a^3 + \frac{1}{a^3} = 110\)
2)
\(\frac{(a+b)^2}{ab} \le 0\)
\((a+b)^2 \ge 0\)