ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

ostrosłup

Post autor: kaja222 »

Podsatawa ostroslupa jest trojkat rownoboczny o boku 12 cm, a spodek wysokosci tego ostroslupa znajduje sie w jednym z wierzcholkow tej podstawy. najwieksza sciana boczna tego ostroslupa jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. jaka jest wysokosc ostroslupaa ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\tg 60^{\circ}=\frac{H}{h_p}\\
h_p=\frac{12\sqrt{3}}{2}=6\sqrt{3}\\
\sqrt{3}=\frac{H}{6\sqrt{3}}\\
18=H\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ