parametr z wartością bezwzględną
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 02 lut 2017, 12:37
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć:
parametr z wartością bezwzględną
Dla jakich wartości parametru a równanie |x+a|=1-||x-2|-3| ma dokładnie dwa rozwiązania? Narysowałem funkcję po prawej stronie, wychodzi, że |x+a|<-2 albo |x+a|=1. Nie rozumiem dlaczego odpowiedzi to a \in (-6;-4) \cup (-2;0). Proszę o wytłumaczenie.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: parametr z wartością bezwzględną
Bardzo dobrze, że narysowałeś wykres prawej strony.
Wykres lewej, to litera V przesuwająca się po osi iksów (patrz rysunek)
UWAGA! Przesunięcie o 4 w lewo jak na rysunku następuje dla a=4!
Wykresy te nie przecinają się dla \(a>2 \,\,(\text{ np. } y=|x+4| \text{ na rysunku})\) oraz \(-4<a<0\) oraz dla \(a<-6\)
Odpowiedź jaka podałeś nie jest prawidłowa. Żeby przecinały się 2 razy, wierzchołek litery V musi wypaść między -2, a 0 albo między 4 a 6. To oznacza, że \(a\in (-6,-4) \cup ( 0,2)\)
Mam nadzieję, że da się zrozumieć to co napisałem. ...
Wykres lewej, to litera V przesuwająca się po osi iksów (patrz rysunek)
UWAGA! Przesunięcie o 4 w lewo jak na rysunku następuje dla a=4!
Wykresy te nie przecinają się dla \(a>2 \,\,(\text{ np. } y=|x+4| \text{ na rysunku})\) oraz \(-4<a<0\) oraz dla \(a<-6\)
Odpowiedź jaka podałeś nie jest prawidłowa. Żeby przecinały się 2 razy, wierzchołek litery V musi wypaść między -2, a 0 albo między 4 a 6. To oznacza, że \(a\in (-6,-4) \cup ( 0,2)\)
Mam nadzieję, że da się zrozumieć to co napisałem. ...
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 02 lut 2017, 12:37
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
- Płeć: