Składowe wektora prędkości, położenia i przyspieszenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 62
- Rejestracja: 25 mar 2016, 23:23
- Lokalizacja: Cape Verde
- Podziękowania: 36 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Składowe wektora prędkości, położenia i przyspieszenia.
Punkt materialny porusza się po jednej gałęzi paraboli o równaniu \(y^2=2px\) gdzie p jest stałą dodatnią. Rzut wektora prędkości na oś y ma stałą wartość wo. Znaleźć składowe wektora prędkości, położenia i przyspieszenia. Zakładamy, że w chwili początkowej punkt materialny znajdował się w początku układu współrzędnych.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Styczna do wierzchołka paraboli ma kierunek osi y oraz wiadomo, że rzut prędkości na ten kierunek jest stały i wynosi V0, wobec czego:\(V_0=V_y(t)=\frac{dy}{dt}\)
\(y(t)=\int{V_0dt}=V_0t+C\) a dalej już chyba wiesz jak ?
\(y(t)=\int{V_0dt}=V_0t+C\) a dalej już chyba wiesz jak ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl