liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

liczby

Post autor: kaja222 »

Jeżeli liczba x= \(\frac{1}{- \sqrt{2}+2 }\)-\(\frac{1}{ \sqrt{2} -2}\) to liczba x^-1 jest równa
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(x=\frac{1}{-\sqrt{2}+2}-\frac{1}{\sqrt{2}-2}=\frac{1}{2-\sqrt{2}}+\frac{1}{2-\sqrt{2}}=\frac{2}{2-\sqrt{2}}\\
x^{-1}=\frac{2-\sqrt{2}}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ