kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

kule

Post autor: kaja222 »

W pudełku jest 6 kul oznaczonych cyframi 1,2,3,6,7,8. Wyciągniemy kolejno 2 razy po jednej kuli.Oblicz jakie jest prawdopodobieństwo że suma liczb na obu wylosowanych kulach jest mniejsza niż 8 pod warunkiem że na pierwszej wylosowanej kuli jest liczba parzysta.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

A - suma jest mniejsza od 8
B - na pierwszej kuli jest parzysta liczba


\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
A\cap B=\{21,23\}\\
B=\{21,23,26,27,28,61,62,63,67,68,81,82,83,86,87\}\\
P(A|B)=\frac{2}{15}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ