Przyrost energii wewnętrznej.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jula200100
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2017, 20:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Przyrost energii wewnętrznej.

Post autor: jula200100 »

Piłeczkę do tenisa stołowego o objętości 14cm3 i masie 5g zanurzono w wodzie na głębokość 30cm. Kiedy puszczono ją swobodnie, wyskoczyła z wody na wysokość 10cm. Oblicz przyrost energii wewnętrznej wody i piłeczki. Opory ruchu w powietrzu pomijamy.

Co prawda, zaczęłam robić to zadanie, ale nie wiem czy dobrze myślę. Chodzi o to, że piłeczka pokonała łącznie drogę 40cm, bo 30cm w wodzie i 10cm w powietrzu i miała wtedy energię potencjalną mgh, czyli 0,005kg*10N/kg*0,4m=0,02J? I ta Ep=Ek, a przyrost energii wewnętrznej wody i piłeczki jest równy 0,02J?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Przyrost energii wewnętrznej.

Post autor: korki_fizyka »

jula200100 pisze:Opory ruchu w powietrzu pomijamy.
a w wodzie :?:
Jeżeli nie ma żadnych oporów, to energia jest zachowana i to trzeba by sprawdzić obliczając na jaką faktycznie wysokość powinna wyskoczyć. Ruch w wodzie: j.zm. przyspieszony (\(a = \frac{F_w}{m}\)) natomiast w powietrzu opóźniony ( a = -g). Można też to policzyć energiami z tym, że energia potencjalna piłki w wodzie \(E_p =mah\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ