Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy to zadanie jest dobrze zrobione?
1.
Mamy Mini Lotto z liczbami {1...12}.
Losujemy 6 liczb, mam policzyć:
a)trafienie "szóstki"
b)trafienie "piątki"
c)trafienie "szóstki" podczas 8 skreśleń.
2.Rzucam monetą do chwili otrzymania 2 orłów.
a)obliczyć prawdopodobieństwo tego, że będzie to 4 lub 5 rzutów.
b)obliczyć prawdopodobieństwo tego, że przy 4 rzutach orzeł wypadnie w 1szym.
=============
1.
a) \(\frac{ { 6 \choose 6 } }{{ 12 \choose 6} }\) = \(\frac{1}{924}\)
b) \(\frac{ { 6 \choose 5} * { 7 \choose 1 } } {12 \choose 5}\)=\(\frac{42}{792}\)
c) \(\frac{ { 8 \choose 6 }}{ { 12 \choose 6} }\)=\(\frac{28}{924}\)
2.
a) schemat Bernoulliego
\(p= \frac{1}{2}\) - sukces
najpierw n=4, potem n=5,a k=2.
\(\frac{3}{8}\) dla n=4
\(\frac{5}{16}\) dla n=5
b) nie wiem jak to zrobić, macie jakiś pomysł?
Prawdopodobieństwo - sprawdzenie zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
1a masz dobrze
b) pozostałą 1 liczbę wylosujesz z 12-6=6 sposobów
c) 8 skreśleń= zakładów ?
b) pozostałą 1 liczbę wylosujesz z 12-6=6 sposobów
c) 8 skreśleń= zakładów ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Matematyk_64
- Stały bywalec
- Posty: 549
- Rejestracja: 09 lut 2012, 14:18
- Lokalizacja: Legnica
- Otrzymane podziękowania: 161 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Prawdopodobieństwo - sprawdzenie zadania
1) Niestety są błędy
Zacznijmy od wyjaśnienia - twojego wyjaśnienia. Dlaczego masz w mianowniku 1 b) \({12 \choose 5}\)? Co powinno być w mianowniku jeśli wyliczamy prawdopodobieństwo klasyczne?
Zacznijmy od wyjaśnienia - twojego wyjaśnienia. Dlaczego masz w mianowniku 1 b) \({12 \choose 5}\)? Co powinno być w mianowniku jeśli wyliczamy prawdopodobieństwo klasyczne?
Wrzutnia matematyczna: http://www.centrum-matematyki.pl/edukac ... tematyczna
gg: 85584
skype: pi_caria
gg: 85584
skype: pi_caria