Potencjał hamowania, praca wyjścia, masa i pęd fotonu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Potencjał hamowania, praca wyjścia, masa i pęd fotonu.
...
Ostatnio zmieniony 16 mar 2010, 20:07 przez anka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Autorka topiku skasowała treść zadania
Powód: Autorka topiku skasowała treść zadania
-
- Stały bywalec
- Posty: 275
- Rejestracja: 26 sty 2010, 23:22
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
Zad. 4
Energia kinetyczna to : \(E_k= \frac{mv^2}{2}\)
\(U=1,5V\)
Skorzystaj ze wzoru :
\(\frac{mv^2}{2} =eU\) gdzie \(e\) to ładunek elektronu a \(m\) = masa elektronu.
Wyznaczamy z tego \(v\), które jest maksymalną prędkością
\(v= \sqrt{ \frac{2eU}{m} }\) Podstaw dane do wzoru i wylicz wartość \(v\). \(e\) i \(m\) weź z tablic
Energia kinetyczna to : \(E_k= \frac{mv^2}{2}\)
\(U=1,5V\)
Skorzystaj ze wzoru :
\(\frac{mv^2}{2} =eU\) gdzie \(e\) to ładunek elektronu a \(m\) = masa elektronu.
Wyznaczamy z tego \(v\), które jest maksymalną prędkością
\(v= \sqrt{ \frac{2eU}{m} }\) Podstaw dane do wzoru i wylicz wartość \(v\). \(e\) i \(m\) weź z tablic