Paczki cukierków
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Paczki cukierków
Duża paczka cukierków zawiera o 7 cukierków więcej niż pół małej paczki, a mała paczka cukierków zawiera o 4 cukierki więcej niż pół dużej paczki. Ile cukierków jest w większej paczce.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 23 kwie 2012, 07:41
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 19 razy
- Płeć:
Znowu konkursowe zadanko, z tego samego Alfika
układ równań trzeba:
d = 0,5m + 7
m = 0,5d + 4
i wychodzi d = 12, m = 10 (duża d, mała m)
A szóstoklasista zrobi to prawdopodobnie sprawdzając testowe odpowiedzi, bo to jest test, z odpowiedziami 8, 10, 12, 14, 16
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że najłatwiej jest uczyć licealistów, którym układy równań i inne podstawowe pojęcia są już znajome
układ równań trzeba:
d = 0,5m + 7
m = 0,5d + 4
i wychodzi d = 12, m = 10 (duża d, mała m)
A szóstoklasista zrobi to prawdopodobnie sprawdzając testowe odpowiedzi, bo to jest test, z odpowiedziami 8, 10, 12, 14, 16
Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że najłatwiej jest uczyć licealistów, którym układy równań i inne podstawowe pojęcia są już znajome