Opór przewodnika zadanie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Opór przewodnika zadanie.
Aby wyznaczyć opór przewodnika (R=U/I) zmierzono napięcie U i prąd I. Woltomierz cyfrowy pracujący na zakresie 200V wskazuje wartość 121,56 dokładność (3%+2c) Amperomierz analogowy o klasie 2,5 pracujący na zakresie 100 mA wskazuje 78.35 mA. oblicz szukaną oporność i jej niepewność bezwzględna.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wystarczy podstawić do odpowiedniego wzoru na niepewność pomiaru uwzględniając dokładność przyrządu a potem podzielić. Niepewność bezwzględną policz z niepewności względnej
\(\Delta x = | \frac{ \Delta x}{x} |\cdot x\) lub ze wzoru na niepewność rozszerzoną.
\(\Delta x = | \frac{ \Delta x}{x} |\cdot x\) lub ze wzoru na niepewność rozszerzoną.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl