Funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lut 2010, 23:14
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lut 2010, 23:14
Funkcje
Dzięki. Mam jeszcze kilka przykładów tego typu:
b) \(f(x)=\frac{\sqrt{2+x}}{x^2+9}\)
c) \(f(x)=4x-4\)
d) \(f(x)=\frac{5-|x|}{x^2-25}\)
e) \(f(x)=\frac{x^2(x^2-2)(x-2)^2}{x^2-4x+4}\)
b) \(f(x)=\frac{\sqrt{2+x}}{x^2+9}\)
c) \(f(x)=4x-4\)
d) \(f(x)=\frac{5-|x|}{x^2-25}\)
e) \(f(x)=\frac{x^2(x^2-2)(x-2)^2}{x^2-4x+4}\)
b)
\(f(x)=\frac{\sqrt{2+x}}{x^2+9}\\x \in R \Rightarrow x^2+9>0\\x \ge -2\\D_f=<-2;\ \infty )\\f(x)=0 \Leftrightarrow \sqrt{2+x}=0 \Leftrightarrow 2+x=0 \Leftrightarrow x=-2 \in D_f\)
c)
\(f(x)=4x-4\\D_f=\ R\\f(x)=0 \Leftrightarrow 4x-4=0 \Leftrightarrow x=1\)
d)
\(f(x)=\frac{5-|x|}{x^2-25}\\x^2-25 \neq 0 \Leftrightarrow x \in R \setminus \left\{-5;\ 5 \right\} \\D_f=R \setminus \left\{-5;\ 5 \right\} \\5-|x|=0 \Leftrightarrow x=-5 \notin D_f\ \vee x=5 \notin D_f\)
Ta funkcja nie ma miejsc zerowych
e)
\(f(x)=\frac{x^2(x^2-2)(x-2)^2}{x^2-4x+4}=\frac{x^2(x^2-2)(x-2)^2}{(x-2)^2}\\(x-2)^2 \neq 0 \Leftrightarrow x \neq 2\\D_f=R \setminus \left\{2 \right\} \\f(x)=0 \Leftrightarrow x^2(x^2-2)(x-2)^2=0 \Leftrightarrow x^2=0 \vee x^2-2=0\ \vee (x-2)^2=0\\x=0 \in D_f\ \vee x=\sqrt{2} \in D_f\ \vee x=-\sqrt{2} \in D_f\ \vee x=2 \notin D_f\)
Miejsca zerowe: \(x=0\ \vee \ x=-\sqrt{2}\ \vee \ x=\sqrt{2}\)
\(f(x)=\frac{\sqrt{2+x}}{x^2+9}\\x \in R \Rightarrow x^2+9>0\\x \ge -2\\D_f=<-2;\ \infty )\\f(x)=0 \Leftrightarrow \sqrt{2+x}=0 \Leftrightarrow 2+x=0 \Leftrightarrow x=-2 \in D_f\)
c)
\(f(x)=4x-4\\D_f=\ R\\f(x)=0 \Leftrightarrow 4x-4=0 \Leftrightarrow x=1\)
d)
\(f(x)=\frac{5-|x|}{x^2-25}\\x^2-25 \neq 0 \Leftrightarrow x \in R \setminus \left\{-5;\ 5 \right\} \\D_f=R \setminus \left\{-5;\ 5 \right\} \\5-|x|=0 \Leftrightarrow x=-5 \notin D_f\ \vee x=5 \notin D_f\)
Ta funkcja nie ma miejsc zerowych
e)
\(f(x)=\frac{x^2(x^2-2)(x-2)^2}{x^2-4x+4}=\frac{x^2(x^2-2)(x-2)^2}{(x-2)^2}\\(x-2)^2 \neq 0 \Leftrightarrow x \neq 2\\D_f=R \setminus \left\{2 \right\} \\f(x)=0 \Leftrightarrow x^2(x^2-2)(x-2)^2=0 \Leftrightarrow x^2=0 \vee x^2-2=0\ \vee (x-2)^2=0\\x=0 \in D_f\ \vee x=\sqrt{2} \in D_f\ \vee x=-\sqrt{2} \in D_f\ \vee x=2 \notin D_f\)
Miejsca zerowe: \(x=0\ \vee \ x=-\sqrt{2}\ \vee \ x=\sqrt{2}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, 18:32 przez irena, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 lut 2010, 23:14
Im bardziej się zagłębiam w te funkcje tym mniej rozumiem ,w związku z tym mam jeszcze dwa pytania . Do punktu a) miejscem zerowym tej funkcji będzie liczba 2 i -2 czy tylko 2? I do punktu b) skąd tam się wziął x>-2? Sory jeszcze jedno pytanie do punktu c) czy miejscem zerowym jest cyfra1?Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.