Przeprowadzono badanie dotyczące oczekiwań przyszłych nabywców samochodów. Badanie przeprowadzono wśród ludzi młodych i starych . Czy oczekiwania dwóch grup ludzi są zbieżne?
Tabelka do zadania
Cecha |Liczba osób młodych | Liczba osób starszych | | | |
Komfort jazdy | 39 | 80 | | | |
Prowadzenie | 43 | 29 | | | |
Szybkość | 77 | 28 | | | |
Przyspieszenie | 56 | 25 | | | |
Bezpieczeństwo | 28 | 85 | | | |
Niezawodność | 50 | 40 | | | |
Jakość silnika | 15 | 55 | | | |
Jakość karoserii | 18 | 50 | | | |
Dostępność akcesorii | 22 | 45 | | | |
Eksploatacja | 33 | 30 | | | |
Wiem że tabelka na forum jest źle widoczna ale są tu 3 kolumny uzupełnione i 3 do zrobienia.
Czy ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać to zadanie? Niedługo mam egzamin ,a nie wiem jak sie za to zabrać
zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
\(\begin{array}{|l|c|c|}
\hline
\text{Cecha}&\text{liczba osób młodych}&\text{Liczba osób starszych}\\\hline
\text{Komfort jazdy }&39&80\\\hline
\text{Prowadzenie}&43&29\\\hline
\text{Szybkość}&77&28\\\hline
\text{Przyspieszenie }&56&25\\\hline
\text{Bezpieczeństwo }&28&85\\\hline
\text{Niezawodność }&50&40\\\hline
\text{Jakość silnika}&15&55\\\hline
\text{Jakość karoserii}&18&50\\\hline
\text{Dostępność akcesoriów}&22&45\\\hline
\text{Eksploatacja }&33&30\\\hline
\end {array}\)
Umieściłem dane w tabelce ale trudno ruszyć dalej bez uzupełnienia informacji.
Jaki jest poziom istotności \(\alpha\)? Jakaś wskazówka np. co było na zajęciach? jakie zagadnienia omawialiście?
\hline
\text{Cecha}&\text{liczba osób młodych}&\text{Liczba osób starszych}\\\hline
\text{Komfort jazdy }&39&80\\\hline
\text{Prowadzenie}&43&29\\\hline
\text{Szybkość}&77&28\\\hline
\text{Przyspieszenie }&56&25\\\hline
\text{Bezpieczeństwo }&28&85\\\hline
\text{Niezawodność }&50&40\\\hline
\text{Jakość silnika}&15&55\\\hline
\text{Jakość karoserii}&18&50\\\hline
\text{Dostępność akcesoriów}&22&45\\\hline
\text{Eksploatacja }&33&30\\\hline
\end {array}\)
Umieściłem dane w tabelce ale trudno ruszyć dalej bez uzupełnienia informacji.
Jaki jest poziom istotności \(\alpha\)? Jakaś wskazówka np. co było na zajęciach? jakie zagadnienia omawialiście?