Okrąg

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieRozumiem85
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 162
Rejestracja: 30 sty 2016, 08:57
Podziękowania: 88 razy

Okrąg

Post autor: NieRozumiem85 »

Zadanie 1
Przez punkty A=(-4,-1) i B=(4,5) poprowadzić taki okrąg, żeby jego punkty przecięcia z okręgiem (x=3)^2 + y^2=9 leżały na prostej przechodzącej przez punkt M=(-3,0).

Zadanie 2
Środkiem okręgu jest punkt (5,0), a promień okręgu równa się \(\sqrt{5}\). Znaleźć równanie paraboli y^2=2px, której osią symetrii jest oś OX i która jest styczna do danego okręgu. Znajdź punkty styczności.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Okrąg

Post autor: radagast »

NieRozumiem85 pisze:

Zadanie 2
Środkiem okręgu jest punkt (5,0), a promień okręgu równa się \(\sqrt{5}\). Znaleźć równanie paraboli y^2=2px, której osią symetrii jest oś OX i która jest styczna do danego okręgu. Znajdź punkty styczności.
ukłd równań
\(\begin{cases}y^2=2px\\ \left(x-5 \right) ^2+y^2=5 \end{cases}\)
musi mieć jedno rozwiązanie (\(\Delta =0\))
A tak jest dla \(p=5-2 \sqrt{5}\)
tak to wygląda :
ScreenHunter_1779.jpg
ScreenHunter_1779.jpg (26.12 KiB) Przejrzano 1201 razy
ODPOWIEDZ